niedziela, 17 lipca 2016 12:24 Start rakiety Falcon 9 ze statkiem transportowym Dragon z zaopatrzeniem dla Międzynarodowej Stacji Kosmicznej – 18 lipca 2016, 06:45 czasu polskiego (04:45 UTC).

Start rakiety Falcon 9 ze statkiem Dragon (CRS-9) – 18 lipca 2016

Na 18 lipca 2016, na godzinę 06:45 czasu polskiego (04:45 UTC), z Cape Canaveral SLC-40 planowany jest start rakiety Falcon 9 ze statkiem transportowym Dragon. W ramach misji CRS-9 kapsuła dostarczy zapasy dla astronautów, eksperymenty oraz International Docking Adapter 2 (IDA-2) na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Około 8 minut po starcie planowane jest lądowanie pierwszego stopnia rakiety na Landing Zone 1 (LZ-1) na Cape Canaveral.

Dostępne będą trzy rodzaje transmisji na żywo:

  • Techniczna – widok z rakiety, parametry lotu, komunikacja radiowa, bez zbędnego komentarza.
  • Ogólna – z pełnym komentarzem prowadzących.
  • NASA TV – transmisja NASA.

Dwa pierwsze streamy obok siebie można oglądać na naszej stronie.

W tej chwili pogoda daje 90% szans na start w wyznaczonym terminie. W przypadku przełożenia startu o 48h, szanse spadają do 70%.

Przechwycenie Dragona przez robotyczne ramię (Canadarm 2) stacji kosmicznej planowane jest na środę, 20 lipca, na godzinę 13:00 czasu polskiego (11:00 UTC). Instalacja kapsuły w porcie dokującym powinna rozpocząć się o 15:45 czasu polskiego (13:45 UTC). Podczas misji CRS-9 statek Dragon dostarczy na Międzynarodową Stację Kosmiczną prawie 2300 kg zapasów i eksperymentów. Wśród nich znajdą się: badania dotyczące wpływu mikrograwitacji na działanie serca; 6-miesięczne testy mikroprocesorów narażonych na promieniowanie kosmiczne; testy trójwymiarowych ogniw słonecznych. Szczegółowy opis eksperymentów, które zostaną dostarczone na ISS, można znaleźć na stronie NASA. W bagażniku Dragona znajdzie się IDA-2, czyli adapter umożliwiający dokowanie statków załogowych nowej generacji (Dragon V2 oraz Boeing CST-100 Starliner) do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Zostanie on zainstalowany w porcie modułu Harmony (Node 2). IDA-2 miał być ostatnim z dwóch adapterów dołączonych do stacji, jednak strata adaptera IDA-1 podczas misji CRS-7 w czerwcu 2015 wymusiła zbudowanie kolejnego, IDA-3, który zostanie dostarczony na ISS w 2018 roku.

Około 8 minut po starcie rakiety z SLC-40, planowane jest lądowanie pierwszego stopnia Falcon 9 na Landing Zone 1. Będzie to druga próba lądowania rakiety na lądzie. Pierwsza, jednocześnie udana próba odbyła się 22 grudnia 2015 podczas misji Orbcomm OG2. Było to zarazem pierwsze udane lądowanie pierwszego stopnia rakiety po misji orbitalnej. Nagranie z tego wydarzenia znajduje się poniżej.

Autorzy

Najbliższy start
2017-12-15 16:36
CRS-13
Data 15 grudnia 2017
Godzina 16:36 czasu polskiego
Okno startowe natychmiastowe
Miejsce startu CCAFS SLC-40 
Miejsce lądowania Landing Zone 1
Rakieta Falcon 9 v1.2
Ładunek Dragon (D1-15/C108.2), TSIS-1, SDS
Popularne artykuły
Najważniejsze tagi
Zaprzyjaźnione strony