poniedziałek, 17 grudnia 2018 13:40 Na 23 grudnia SpaceX zaplanowało przeprowadzenie ostatniej tegorocznej misji. O 14:51 czasu polskiego (13:51 UTC) z platformy SLC-40 na Cape Canaveral ma wystartować Falcon 9 z misją GPS III SV01. Okno startowe potrwa 26 minut. Tym razem nie odbędzie się lądowanie pierwszego stopnia rakiety.

Start rakiety Falcon 9 z misją GPS III SV01 – 23 grudnia 2018

Satelita GPS III SV01 podczas zamykania go w osłonie ładunku Falcona 9 (Źródło: USAF)
  Aktualizacja 2018-12-22 15:22

Planowany na dziś start został po raz kolejny odwołany. Przeszkodą były zbyt silne wiatry wiejące na dużych wysokościach. Kolejna próba startu odbędzie się 23 grudnia, o godzinie 14:51 czasu polskiego (13:51 UTC).

  Aktualizacja 2018-12-22 14:22

Ze względu na silny wiatr wiejący na dużych wysokościach (ang. upper lever winds), start został przesunięty na godzinę 15:21 czasu polskiego (14:21 UTC)

  Aktualizacja 2018-12-20 16:45

Firma SpaceX poinformowała, że start z satelitą GPS III SV01 jest w tej chwili planowany na 22 grudnia, na godzinę 14:55 czasu polskiego (13:55 UTC). Prognozy pogody dają w tej chwili 80% szans na start w tym terminie. 

  Aktualizacja 2018-12-20 14:23

Ze względu na pogarszające się warunki pogodowe na Florydzie, start został po raz kolejny odwołany. Nowa data startu to 21 grudnia, 14:59 czasu polskiego (13:59 UTC).

  Aktualizacja 2018-12-20 14:18

Według najnowszych informacji start jest w tej chwili planowany na godzinę 15:29 czasu polskiego (14:29 UTC). 

  Aktualizacja 2018-12-20 09:49

Start jest obecnie planowany na 20 grudnia, na godzinę 15:03 czasu polskiego (14:03 UTC), jednakże prognozy pogody są pesymistyczne i dają jedynie 20% szans na start.

  Aktualizacja 2018-12-19 12:56

Jak poinformowała firma SpaceX, start został przełożony ze względu na konieczność dokładniejszej analizy błędnych odczytów pochodzących z czujników w pierwszym stopniu. Jak na razie nie została podana nowa data startu.

  Aktualizacja 2018-12-18 15:34

Komputer pokładowy rakiety przerwał odliczanie do startu. Ze względu na koniec okna startowego, misja została przesunięta na 19 grudnia, na godzinę 15:07 czasu polskiego (14:07 UTC). 

  Aktualizacja 2018-12-18 14:30

Jak poinformowała firma SpaceX, ze względu na silny wiatr wiejący na dużej wysokości, start został przesunięty na koniec okna startowego, na godzinę 15:34 czasu polskiego (14:34 UTC).

Na 18 grudnia SpaceX zaplanowało przeprowadzenie ostatniej tegorocznej misji. O godzinie 15:11 czasu polskiego (14:11 UTC) z platformy startowej SLC-40 na Cape Canaveral ma wystartować rakieta Falcon 9 z misją GPS III SV01. Okno startowe potrwa 26 minut. 

Start będzie można obejrzeć na żywo na naszej stronie

Podczas 21. misji w 2018 roku SpaceX ma dostarczyć na średnią orbitę okołoziemską (MEO) pierwszego satelitę GPS nowej generacji. Ważący 4400 kg satelita został zbudowany przez firmę Lockheed Martin na zlecenie Sił Powietrznych Stanów Zjednoczonych. Kontrakt na jego wyniesienie w kosmos został przyznany SpaceX w 2016 roku. Czas pracy satelity na orbicie szacowany jest na 15 lat. Pierwsze dwa satelity nowej generacji zamówiono w 2008 roku, stopniowo zwiększając ich liczbę, która obecnie wynosi 10. 

W czasie tego lotu użyty zostanie nowy pierwszy stopień rakiety Falcon 9. Jak w czasie konferencji prasowej po misji CRS-16 powiedział główny inżynier SpaceX Hans Koenigsmann, ze względu na wymagania klienta, booster nie zostanie jednak odzyskany. Rakieta nie będzie więc wyposażona w lotki sterowe oraz nogi. 

Przedstartowy test statyczny, polegający na ustawieniu rakiety na platformie startowej i uruchomieniu silników jej pierwszego stopnia na kilka sekund, przeprowadzono 14 grudnia. Po tym rakieta wróciła do hangaru, gdzie połączono ją z ładunkiem, który wyniesie w kosmos. 

W tej chwili prognozy pogody dają 90% szans na start w planowanym terminie. Jedyną przeszkodą może okazać się zbyt gruba warstwa chmur, mogąca powodować zamarzanie.

Źródła: Lockheed Martin, Gunter's Space Page, SpaceX, USAF, Spaceflight Now

Autorzy

Najbliższy start
2019-05-24 04:30
Starlink
Data 24 maja 2019
Godzina 04:30 czasu polskiego
Okno startowe 90 minut
Miejsce startu CCAFS SLC-40 
Miejsce lądowania OCISLY
Rakieta Falcon 9 Block 5
Ładunek 60 satelitów konstelacji Starlink
Wkrótce
2019-06-03 17:45
Zakończenie misji CRS-17

Na 3 czerwca 2019 zaplanowano zakończenie misji CRS-17, w ramach której statek towarowy Dragon dostarczył na Międzynarodową Stację Kosmiczną blisko 2500 kg sprzętu, eksperymentów naukowych i zapasów. Odłączenie kapsuły od ISS zaplanowano na godzinę 18:02 czasu polskiego (16:02 UTC). Proces odłączania statku od stacji będzie można śledzić na żywo na NASA TV od godziny 17:45 czasu polskiego (15:45 UTC). Kilka godzin później statek wyląduje na spadochronach w wodach Oceanu Spokojnego niedaleko wybrzeży Kalifornii. 

Ostatnio popularne
Najważniejsze tagi
Zaprzyjaźnione strony

Informacje o polityce prywatności

SpaceX.com.pl szanuje dane osobowe Użytkowników i spełnia wymogi ich ochrony wynikające z powszechnie obowiązujących przepisów prawa, a w szczególności z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.

Informacje o użytkowniku zbierane podczas odwiedzin oraz dane osobowe podawane podczas kontaktu z autorami serwisu SpaceX.com.pl wykorzystywane są jedynie w celu umożliwienia poprawy jakości działania portalu, zrozumienia zachowań odwiedzających oraz komunikacji z użytkownikami, którzy na to wyrazili chęć. Dane zbierane o użytkownikach podczas ich odwiedzin zawierają takie informacje jak listę stron które otworzyli, szczegółowy czas spędzony na poszczególnych stronach i zachowanie w trakcie przeglądania. Aplikacja internetowa lub zewnętrzne usługi mogą tworzyć także na komputerze użytkownika pliki tekstowe, które służą rozpoznawaniu odwiedzajacego i dostarczaniu mu usług takich jak powiadomienia.

Administratorem zebranych danych są twórcy strony SpaceX.com.pl i wszystkie informacje są dostępne tylko i wyłącznie dla nich i ich zaufanych usługodawców. Dane te nie są w żaden sposób monetyzowane przez twórców serwisu. Wspomniani zaufani usługodawcy to: Google Analytics, Hotjar, Matomo, OVH.

Dalsze przeglądanie tej strony, scrollowanie jej, a w szczególności zamknięcie tego okna informacyjnego oznacza wyrażenie zgody na zbieranie, przetwarzanie i nieograniczone przechowywanie danych o użytkowniku przez twórców serwisu SpaceX.com.pl