czwartek, 10 maja 2018 11:05 SpaceX przygotowuje się do przeprowadzania dziewiątej tegorocznej misji. Tym razem na orbitę zostanie wyniesiony satelita Bangabandhu-1. Start rakiety Falcon 9 zaplanowano na 10 maja, na godzinę 22:12 czasu polskiego (20:12 UTC). Okno startowe potrwa 130 minut. 

Start rakiety Falcon 9 z satelitą Bangabandhu-1 – 11 maja 2018

  Aktualizacja 11 maja, 00:15

Komputer pokładowy rakiety wykrył jakieś nieprawidłowości i przerwał odliczanie na 58 sekund przed planowanym startem. Licznik został zresetowany do T-15m, w tym czasie pracownicy firmy analizowali dane szukając przyczyny przerwania procedury startowej. Ostatecznie o godzinie 00:07 czasu polskiego (10 maja, 22:07 UTC), na 15 minut przed końcem okna startowego poinformowano, że tym razem nie będzie możliwe podjęcie próby startu. Nową datę startu ustalono na 11 maja, na godzinę 22:14 czasu polskiego (20:14 UTC). Okno startowe potrwa 127 minut. 

  Aktualizacja 10 maja, 21:28

Po raz kolejny firma SpaceX poinformowała o przesunięciu godziny startu. Jest on obecnie planowany na godzinę 23:47 czasu polskiego (21:47 UTC).

  Aktualizacja 10 maja, 19:40

Jak poinformowała firma SpaceX za pośrednictwem Twittera, obecnie start planowany jest na godzinę 22:42 czasu polskiego (20:42 UTC). 

SpaceX przygotowuje się do przeprowadzenia dziewiątej tegorocznej misji. Tym razem na orbitę zostanie wyniesiony satelita Bangabandhu-1. Start rakiety Falcon 9 z platformy LC-39A w Centrum Kosmicznym im. Johna F. Kennedy'ego na Florydzie zaplanowano na 10 maja, na godzinę 22:12 czasu polskiego (20:12 UTC). Okno startowe potrwa 130 minut. 

Start będzie można obejrzeć na żywo na naszej stronie

Podczas najbliższej misji na geosynchroniczną orbitę transferową (GTO) wyniesiony zostanie pierwszy satelita telekomunikacyjny Bangladeszu. Bangabandhu-1 został zbudowany przez firmę Thales Alenia Space na zlecenie Komisji Regulacji Telekomunikacji Bangladeszu (BTRC). Ładunek ma masę około 3700 kg. Przewidywany czas pracy satelity na orbicie wynosi co najmniej 15 lat. 

Ta misja będzie pierwszą, podczas której użyta zostanie rakieta Falcon 9 w wersji Block 5. W rakiecie wykorzystane zostaną m.in. silniki Merlin 1D o zwiększonym ciągu, tytanowe lotki sterowe oraz zmodyfikowane nogi do lądowania, które będzie można składać, zamiast je demontować. Dla osób patrzących z zewnątrz najbardziej zauważalną zmianą w stosunku do poprzednich wersji rakiety będą czarne nogi oraz czarny łącznik pomiędzy pierwszym i drugim stopniem rakiety (tzw. interstage). Szczegółowo na temat Falcona 9 Block 5 pisaliśmy niedawno w tym artykule

Start z platformy LC-39A będzie pierwszym od czasu dziewiczego lotu Falcona Heavy. Po tej misji platforma musiała zostać nieco zmodyfikowana, aby mogła przyjąć „pojedynczą” rakietę. Dodano m.in. boczne szczęki utrzymujące rakietę na stanowisku startowym, w miejscu których znajdowały się wsporniki podtrzymujące elementy łączące boczne boostery Falcona Heavy. Kilka minut po starcie zostanie podjęta próba lądowania pierwszego stopnia rakiety na autonomicznej barce Of Course I Still Love You (OCISLY) na Oceanie Atlantyckim. 

Początkowo misja byla planowana na 7 maja, jednak po teście statycznym, który odbył się 5 maja, firma poinformowała, że potrzebne będzie kilka dodatkowych dni na przeanalizowanie zebranych danych. Ostatecznie nie podano, co dokładnie było przyczyną opóźnienia. 

Obecnie prognoza pogody daje 80% szans na start 10 maja. Jedyną przeszkodą może być warstwa chmur przekraczająca grubość 1400 m, co może powodować zamarzanie. W przypadku przełożenia startu o 24 godziny szanse spadają do 60%.

Autorzy

Najbliższy start
2018-05-31 6:29
SES-12
Data 31 maja 2018
Godzina 06:29 czasu polskiego
Okno startowe 58 minut
Miejsce startu CCAFS SLC-40 
Rakieta Falcon 9 v1.2
Ładunek SES-12
Popularne artykuły
Najważniejsze tagi
Zaprzyjaźnione strony