poniedziałek, 9 maja 2016 20:27 Trwają przygotowania do powrotu Dragona (CRS-8) na Ziemię. Powrót planowany jest na środę, 11 maja 2016, na godzinę 20:55 czasu polskiego (18:55 UTC).

Trwają przygotowania do powrotu Dragona na Ziemię

Załoga Międzynarodowej Stacji Kosmicznej przygotowuje Dragona do powrotu na Ziemię, planowanego na 11 maja. Trwa pakowanie eksperymentów i sprzętu, który zostanie przetransportowany na pokładzie Dragona (CRS-8), sprawdzane są również systemy statku i procedury związane z odłączeniem go od ISS. Na pokładzie statku wrócą między innymi dwie zamrażarki z próbkami z eksperymentów przeprowadzonych w ciągu ostatniego roku.

W tej chwili statek zacumowany jest do modułu Harmony. W środę, 11 maja, zostanie odłączony od stacji przy pomocy robotycznego ramienia Canadarm 2, a następnie “uwolniony”. Czynność ta zaplanowana jest na godzinę 15:18 czasu polskiego (13:18 UTC). Wodowanie Dragona w wodach Oceanu Spokojnego planowane jest na godzinę 20:55 czasu polskiego (18:55 UTC).

Odłączenie i wypuszczenie Dragona będzie transmitowane na NASA TV / NASA TV na YouTube od godziny 15:00 czasu polskiego (13:00 UTC), natomiast wodowanie i wyławianie go z wody nie będzie transmitowane na żywo.

Dragon, z misją CRS-8, wystartował na szczycie rakiety Falcon 9 FT 8 kwietnia tego roku. Dwa dni później został przyłączony do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej za pomocą ramienia Canadarm 2. W czasie tej misji odbyło się również pierwsze udane lądowanie pierwszego stopnia rakiety na barce Of Course I Still Love You na Oceanie Atlantyckim.

Był to pierwszy Dragon, który poleciał w kosmos po feralnej misji CRS-7 z 28 czerwca 2015.

Poniżej znajduje się nagranie ze startu i lądowania rakiety Falcon 9 FT z misją CRS-8.

Autorzy

Najbliższy start
2017-12-15 16:36
CRS-13
Data 15 grudnia 2017
Godzina 16:36 czasu polskiego
Okno startowe natychmiastowe
Miejsce startu CCAFS SLC-40 
Miejsce lądowania Landing Zone 1
Rakieta Falcon 9 v1.2
Ładunek Dragon (D1-15/C108.2), TSIS-1, SDS
Popularne artykuły
Najważniejsze tagi
Zaprzyjaźnione strony